ELŐADÁSOK

03.09
19:00

AZ ÖRÖK NÉP

Ha megvizsgálunk pár számszerűsíthető tényt, az adatok mögött kirajzolódik a zsidóság történelmi állóképessége, a Gondviselésbe vetett hit ereje. Vitathatatlan, hogy minden okunk megvan az önbizalomra és az optimizmusra. Ne legyünk restek ezt felismerni, hisz ez az egyik záloga közösségeink és saját biztonságunk megteremtésének.

03.16
19:00

NEM MI TARTOZUNK BOCSÁNATKÉRÉSSEL

Ez alkalommal végig veszünk pár olyan „magyarázatot”, amellyel az antiszemitizmust szokás racionalizálni. Ami rögvest kiderül: e hamis érvek mögött mindig ugyanaz húzódik. A zsidógyűlölet nem rólunk, zsidókról szól, hanem az azt szító gyűlölködőkről. Ezért hajtja az ő malmukra a vizet, ha magunkévá tesszük érvrendszerüket. Meglepően általános, hogy mégis így teszünk. Megszoktuk. Ideje leszokni róla!

03.23
19:00

AZ ÍGÉRET FÖLDJE

A zsidóellenesség széles körben bevett megnyilvánulásává mára a zsidó állam iránti ellenségesség vált. Ezen az előadáson disztingválunk az antiszemitizmus különböző formái közt, különös hangsúllyal annak legújabb formájára, amely magát a zsidó államiság ethoszát veszi célkeresztjébe.

03.30
19:00

NÉZŐPONT KÉRDÉSE

A pszichológia, a társadalomtudományok, de akár a közeli történelmünk is megmutatja, hogy sem a barát, sem az ellenség fogalmai nem kőbevésett kategóriák. E megállapítások következményei oly messzire vezetnek, hogy nem elkerülhető a felismerés: ha nyitott szemmel járunk a világban és bízunk az Örökkévalóban, nem lehet kétségünk afelől, hogy még a legsötétebb időkben sem adhatjuk meg magunkat a pesszimizmusnak. Ne feledjük: a pohár félig tele van!

Zsidó recept antiszemitizmusra: emelkedj a gyűlölet fölé!

Nem engedhetjük, hogy zsidóságunkat az antiszemitizmus határozza meg, még ha azt figyelmen kívül semmiképp sem hagyhatjuk is. Ahogy a holokauszt közvetlen emléke egyre távolodik, zsidók milliói tűnődnek el, hogy vajon a gyűlölet történelmének e vissza-visszatérő hullámai, miért verik a zsidóságot jóval nagyobb erővel, mint bármely más csoportot.

Erre lenne ítéltetve a zsidóság? Van-e kiút ebből a végtelen ciklikusságból?

Kurzusunk arra világít rá, hogy még a legsötétebb témát is hittel és optimizmussal kell megközelítenünk – amolyan „zsidósan” –, mert csakis így járhatunk túl az antiszemiták eszén, ha semlegesíthetjük az azt fűtő gyűlöletet.

Megvilágító erejű forrásszövegeken és magával ragadó esettanulmányokon keresztül világítjuk át ezt az ősi csapást, hogy megtalálhassuk legyőzésére a legmegfelelőbb stratégiákat. Itt az ideje magunkévá tenni az önbizalmat, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy felvehessük a kesztyűt az antiszemitizmussal szemben.

Tegyük mindezt céltudatosan, optimistán és egy nagy adag büszkeséggel.

JELENTKEZÉS

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

2023. március 3.
RÉSZVÉTELI DÍJ: 8000 FT/FŐ
HELYSZÍN: Óbudai Zsinagóga
ELŐADÓ: Köves Slomó